Kariyerime Bulaşık Yıkayarak Başladım!

“Input2go Atölyeleri” kariyer basamaklarıma değinmeden önce bulaşıkçılık kariyerim bugünlerden daha eskiye dayanıyor. Babam yemek yapmayı, yemek tarif etmeyi, misafir ağırlamayı, uzun sofralar kurmayı ve eşini dostunu ağırlamayı çok sever. Bu bizde genetik bir unsur da olabilir. Tüm çocukluğum kalabalık bir sülalenin, bayramlarda ve ara tatillerde dede evinde bir araya gelmesiyle oluşan kalabalığın; kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin hazırlanması, sofranın kurulması, hep beraber yenmesi döngüsünü günde en az üç kere yaşamakla geçti. Ama kariyerimin bulaşık kısmı, babamın yemek yapmaktaki başarısını dağılan mutfağı toplamakta göstermemesi, annemin de “Halil Bey: Yemek yaptıktan sonra mutfağı temiz bırakacaksan girebilirsin.” kuralını aktive etmesi ile tüm bunlardan nasibimin yamaklığın üzerime yapışmasıyla ile başladı.

Babamla mutfağa girmekten hep keyif aldım. Hala da yemek yaptığımızda onu izlemelere doyamıyorum. Yemeği asla kendi haline bırakmaz. Sürekli kontrol eder, tadar, izler, koklar ve sanki dünyanın en güzel yemeğini yapmışçasına güler. Yemekle vedalaşması sadece yemeğin dinlenmesi gerektiği zamandır. Ben mi? Ben hala evde küçükken olduğu gibi soyma, doğrama ve bulaşık kısmındayım. Her evin bir kokusu olduğu gibi, her mutfağın da bir kokusu var bence. Babamla çalıştığımız mutfağın, o anların kokusunu böyle kutulara koyup saklamak istiyorum.

IMG-20190216-WA0023.jpg
Uslanmaz Jedi Azime 😜

Gelelim başlığın asıl hikâyesine; bu başlıkla çıkan kaç röportaj okumuş, izlemişizdir. Hikâyesi böyle başlayan sonra kariyerinde ya da hayatında istediği yerlere gelebilmiş insanların varlıklarından haberdar olmaktan muazzam bir haz alıyorum. Bugün hayatımın geldiği yerden fazlasıyla memnun biri olarak bu başlığın, nereden başladığını unuttuğumda kendime bir hatırlatma cümlesi olduğunu fark ettim. Velhasıl yolun çok başında ve mutfağın profesyonel kısmına geçmeyi tasarlamayan biri olarak, kariyerim hep yamaklık kısmındaki seviyelerin değişmesiyle varlığını sürdürecek. Mesela, şimdi kendi kendime verdiğim 1. Şef Yardımcılığım ilerleyen zamanlarda Baş Şef Yardımcısı falan olabilir. ☺

Star Wars (Yıldız Savaşları) sever Şefim Seda’nın benim için ön gördüğü kariyer basamakları ise şu şekilde ilerliyor:

  • Jedi (Padawan)
  • Padawan Learner
  • Jedi Knight
  • Jedi Master

Ben uslanmaz bir Jedi olabilmenin peşinden gideceğim! Ya da Jedi doğdum Jedi öleceğim! Bence her alanda ilerlemeye, daha iyisini yapmaya ve daha daha ve daha da demeye gerek yok. Zaten etrafımda mutfakta harikalar yaratan çok özel insanlar var. Bu muhteşem bir lüks.

IMG-20190309-WA0051.jpg

Tüm bunları bir kenara bırakırsak; -şaka yapmıyorum- cidden atölye kariyerime bulaşık yıkayarak başladım. Basamakları hızla çıkıp 1. Şef Yardımcısı da olsam, elimi sıcak sudan soğuk suya soktum. Seda ile heyecanla beklediğimiz ilk atölye günü geldi, geçti ve hatta biz diğer atölyeleri planlamakla da kalmadık, son sürat yapıyoruz. Açılışı “Sağlıklı Tatlı 101” ile yaptık. Siz bu yazıyı okuduğunuzda da ilk Taco Atölyemizi bitirmiş ve ilgi patlaması yaşayan “Sağlıklı Tatlı 101” atölyesinin 4. duyurusuna bile çıkmış ve kayıtlarımızı alıyor olacağız. İlk atölye hazırlık sürecimizde o kadar çok çalıştık ki; değil koşmaya, yemek yemeye bile vakit bulamadığım zamanlar oldu. Yeni yaşam tarzıma alışmaya çalışıyorum.

***

Atölyedeki tatlı koşuşturmadan, malzemelerin çok kıymetli ve faideli şeyler olduklarının farkına vararak onlara nazik davranmaktan, “fazla olan iyidir”den uzak kalarak “yeterince” kavramıyla münasebetimizden, kısacası ölçü kullanmaktan, fırından gelen kokudan, tüm yiyecekler tamamlandıktan sonra sunum için masayı hazırlamaktan ve en en en çok da yapılanları katılımcılar ile tatma vakti geldiği zaman gözlerimden kalpler çıkıyor.

IMG-20190217-WA0029.jpg

Olağan bir “Sağlıklı Tatlı 101” atölyesi döngüsü brownie ile başlıyor. Brownie yapımı oldukça kolay ve fırına koyduktan sonra, malzemenin kalan kısmını çiğ halde tüm atölye sıyırmamak için kendimizi tutmadığımız gibi; gerektiğinde spatulalarımızı, gerektiğinde parmaklarımızı malzemeleri sıyırmak için kullanmaktan geri kalmadık. Yaparken insanın gözü doymuyor, fakat Seda’nın bir porsiyonu fazla fazla yetiyor tatlı ihtiyacınızı gidermeye.

Fırında brownieleri pişmeye bırakırken, sahne sırası rengarenk cheesecakelere geliyor. Yapımı bir tık daha zor olmakla beraber, kıvamını ayarlamak gerçekten tecrübe istiyor. Renkler zaten insanın başını döndürmeye yetiyor, tatları da baharın gelişini hatırlatıyor. Son dokunuş ise çeşitli enerji toplarını yapmamız ile tamamlanıyor.

Atölye ile birlikte; sağlıklı tatlı demek kalorisi düşük, içine hurma ya da muz koyulan, un yerine yulaf koyulan, içindeki kuruyemişgilleri de “değiştir değiştir yap” şeklinden alternatif sağlıklı seçeneklerle muhteşem uyumları bir araya getirerek şunu diyebilmek: “Yediğim şey yulaf olamayacak kadar güzel!” (İçine yulaf ezmesi bile koysam :P) boyutuna evrildi.

IMG-20190330-WA0099

Tam olarak ne kadar güzel bir iş yaptığımızı, hatta Seda’nın yaptığı işin önemini anlamam Glütensiz Taco Atölyesiyle oldu. Gelen katılımcıların sağlık ile ilgili hem kendi hikâyeleri hem de ailelerinin hikâyeleri ya da yakın akrabalarının yaşadıklarını anlatması ve bunların beslenme alışkanlıklarını değiştirerek sağlıklarına kavuşmaları beni çok etkiledi.

Atıştırmalık sağlıklı bir tatlı tarifi veya sıradan bir yemeğin nasıl yapılacağını anlatmaktan öte başka bir derdi daha var atölyenin. Ben de o derdi ancak geçtiğimiz Cumartesi günü atölye esnasında anladım: Herhangi bir nedenle (sağlık sorunu, belirli besinlere intolerans, size iyi gelmediğinizi düşündüğünüz bir besin içeriği, beslenme ile ilgili hassiyetleriniz…) tüketmediğiniz veya tüketemediğiniz besinler olabilir ama tüm bunlar zevk almadan, tatsız tuzsuz yemekler yiyeceğimiz anlamına gelmiyor. “Input2go Atölyeleri” bana tüm bunlar olsa bile yiyecekleri lezzetli hale getirmenin mümkün olduğunu gösterdi.

IMG-20190303-WA0031_3

 

Hayat karşıma Seda’yı çıkardığın için ve Seda bana böyle güzel bir imkân sağladığın için minnettarım.

Uslanmaz Jedi Azime

(Star Wars’ı hiç izlemedim demiş miydim? 🙈)

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s